Ana içeriğe atla

TARİHE YOLCULUĞA NE DERSİNİZ ? SULTANAHMET VE AYASOFYA'DAN BAŞLAYALIM

SULTANAHMET VE AYASOFYA GEZİM

İstanbul dillere destan tarihi ile beni içine çekmeyi her defasında başarıyor. Bu sefer rotam tarihi yarımadanın bir kısmını keşif etmek. Sultanahmet, Ayasofya'da biraz dolaşalım ne dersiniz ?



Tarihi yarımada Fatih ilçesine bağlı 57 mahalleden biri olan Sultanahmet, tarihi yarımadanın en uç noktasında yer alıyor. Sultan Ahmet Cami ve Ayasofya başta olmak üzere bir çok tarihi eseri bünyesinde bulunduran Tarihi Yarımada 3 Büyük İmparatorluğa başkent yapılmış bir bölgedir. 



Roma İmparatorluğu'nun, Bizans İmparatorluğu'nun ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir çok eseri yıllara meydan okuyarak tarihimizi unutmamız gerektiğini bize hatırlatıyor. Medeniyetlerin çokluğu, kültürlerin çokluğu demektir. Bize kalan bu mirasları hakkıyla gezerek ve koruyarak nesilden nesile aktarmamız gerekmektedir. 

İster vapur'la ister Marmaray'la Sirkeci durağında inip yukarı doğru biraz yürüdüğünüzde karşınıza Sultanahmet Meydanı gelecektir. Zaten Sultanahmet Meydanı, Sultan Ahmet Cami, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı ve Topkapı sarayı'nı bünyesinde bulunduran bir meydan.

Sultanahmet Blue Mosque 


Yedi tepeli şehir olarak bilinen İstanbul’un ilk tepesi Sultanahmet’dir. Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. 



İstanbul’un tek altı minareli camii olan Sultanahmet’e içerisindeki çiniler nedeniyle (Blue Mosque) “Mavi Camii” de denir. Sultanahmet gezilecek yerlerin ilk sırasında olan Sultanahmet Camii’nin kubbesi 33.6 metre çapında, 43 metre yüksekliğinde. 260 pencereli yapıda bulunan medrese, günümüzde başbakanlık arşivi olarak kullanılmaktadır.Tüm dinlerin ve medeniyetlerin sanki burada bir arada toplanıp tüm o anlamsız kavgaları ortadan kaldırıyormuş gibi bir atmosferi var. Sultanahmet Meydanı'na gittiğinizde bir sürü farklı ülkenin milletiyle bir arada gezme fırsatı buluyorsunuz. Düşünsenize turistsiniz ve İstanbul'da sadece gezeceğiniz 2 gününüz var. İmkansız o kadar güzel bir tarihimiz var ki gez gez bitmeyen bu bana gurur veriyor. Ne kadar saçma değil mi ? Onca siyasi kavga kargaşa. Halbuki hepimiz biriz. Farklı coğrafyalarda yaşıyoruz. 


Ayasofya


Hakan: Muhafız'dan sonra bize unuttuğumuz yerleri bir güzel yüzümüze yüzümüze vurduğu için bu diziye teşekkür ederim. Ayrıca Netflix gibi büyük bir platformda İstanbul'u bu denli güzel göstermeleri tüm ülkelere İstanbul'u merak ettirecek cinsten. Sultanahmet Camii’nin karşısında bulunan ve kilise olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un fethinden sonra camiye, 1935 yılında ise müzeye dönüştürülmüştür.


4. yüzyılda tamamlandığı düşünülmekte olan Ayasofya, ilk kilisenin yanmasından sonra tuğla, taş ve mermerden yapılıp mimarları Matematikçi Anthemios ve Miletli Isidoros olarak bilinmektedir. 





Tavsiye!

Çevredeki teras cafelere çıkıp bir çay molası yapın derim. Çünkü kuşbakışı o kadar güzel gözüküyor ki meydan büyüleneceksiniz.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜKSEK HIZLI TREN, ANKARA VE ANITKABİR GEZİSİ

Merhabalar, gezi yazılarıma bir yenisini daha ekliyorum. Tren yolculukları popülerken bu dönemde bir gezi de biz yapalım dedik. Yüksek Hızlı Tren'le Ankara yolculuğu yapmak için sabah erkenden yola koyulduk. Yaklaşık bir hafta önce PTT şubesinden Yüksek Hızlı Tren biletimizi aldık. 25 yaşına kadar biletlerde öğrenci indiriminden yararlanabiliyorsunuz. Biletleri, internetten de alabiliyorsunuz ama biz kış tarifesine geçtiği için alamadık, Pendik Tren Garı'ndan alabiliyorsunuz yada size en yakın PTT şubesinden alabiliyorsunuz. Ankara'ya günü birlik bir seyahat yaptık kız kardeşimle.Yüksek Hızlı Tren (YHT) kullanarak yaptığımız yolculuğun detaylarını ve Yüksek Hızlı Tren hakkında bilmeniz gerekenleri sizinle paylaşacağım. İlk defa Yüksek Hızlı Tren'e bindim. Anadolu Yakası'nda oturanlar için oldukça rahat olan Yüksek Hızlı Tren Kadıköy-Tavşantepe metrosunda Pendik durağından inip Yüksek Hızlı Tren(YHT) tabelalarını takip ederek aşağıya doğru bir istikametle 500 m

EN SEVDİĞİM GÖZ KALEMİ: MAC TEDDY GÖZ KALEMİ

MAC TEDDY GÖZ KALEMİ Bir ürün incelemesi postu ile karşınızdayım. Sanırım ilk makyaj ürünüm Mac Teddy Göz Kalemi. Gözlerim ela rengine sahip ve bu elalığı en güzel ortaya çıkaran göz ürünü Mac Teddy Göz kalemi. Aslında tüm göz renklerini ortaya çıkaran değişik bir aurası var. Mac Cosmetics  markasının en ünlü ürünü olan Teddy kalem değişik yansımalara sahip bakırlık ve kahvelik bulunduran kremsi bir kozmetik ürünü. Mac Teddy kalem, yapı olarak çok yumuşak. Gözlerinizin içine sürdüğünüzde kaymak gibi kayıp gidiyor diyebilirim.  RENGİ VE FORMÜLASYONU HAKKINDA Renk olarak yorumlarsam, çok koyu bir kahverengi asla beklemeyin, ışıltılı bronz, hafif kızıllık ve bakırlık barındıran bir renk diyebilirim. Mac Teddy Göz kalemini gözlerimin iç kısımlarına veya eyeliner gibi smokey bir şekilde kullanıyorum. Çok kurtarıcı bir renk olduğu için göz kapaklarımın tümüne yayarak uyguluyorum. Çünkü kremsiliği olsun, kalıcılığı olsun bu kalem göz makyajlarının ömrünü uzatabiliyor.

GÖZENEKLERE ELVEDA:BEAUTY FORMULAS

         Ve yılın ilk yazısıı ... Merhabalar nasılsınız ? 2018 sakin geçiyor gibi. O zaman güzelliğe devam. Size iki üründen bahsetmek istiyorum.            Siyah noktaları yüzünden, cilt temizliğine güvenmeyen kızlar, artık cildinizin tertemiz olmaması için hiç bir etken yok.  Watsons'lara yeni gelen bir marka olan Beauty Formulas bu derdimizi ortadan kaldırmaya bire bir.  Ankara gezimde Ankara Tren Garı'nın içindeki Watsons'tan satın almıştım ve akşamına bu maskeyi kullandım. Yaklaşık 16 Aralık'tan beri haftada 1 kere kullanıyorum. Cildimin gerçekten arındığını hissetirdi bana. Kendi titizliğimden mi yoksa takıntımdan mı bilmiyorum ama, seyahat ettiğinizde ve eve geri döndüğünüzde cildinizi aşırı kirli hissediyor musunuz? Benim cevabım maalesef ki evet... Çünkü her şehrin havası çok farklı, alışkın olduğumuz o havadan cildimizi koparıp başka bir havayla buluşturuyoruz. Mesela doğa yürüyüşleri olsun, yaz tatilleri olsun cildimin çok temiz olduğunu düşünüyorum. Fa