Ana içeriğe atla

BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN: FİLM ÖNERİLERİ

          
İnsanoğlu şüpheci, meraklı, sabit fikirli ve önyargılıdır. Bir çok yazar ve film senaristi insanların bu özelliklerinden yola çıkarak kitaplar ve senaryolar yazmıştır. Sırf insanoğlunun bu bıçak sırtı duygularından arındırmak için. Çünkü önyargı yanıltıcıdır. Size istemediğiniz şeyler yapmanızı sağlar. Sizi farklı bir karaktere sıkıştırır ve duygularınızdan arındırır.


          
Biraz değişik tavsiyelerde bulunacağım. Gazetecilik mezunu olduğum için dört yıllık medya ve gazetecilik eğitimim de bize öğretilen, önyargılı olmayın, objektif olun, bakış açınızı sürekli değiştirin oldu. Çok isteyerek okuduğum bir bölümdü. Bana yazma özverisini ve özgüvenini veren bir eğitim hayatım oldu. Son sene hukuk hocamızın bakış açışımızın değiştiremiz için sanatla uğraşmamızı ve film izlememizi söyledi. Vize ve final ödevimiz ise yirmi dört tane filmin alt metinlerinin çözümlemesini ve sahne sahne anlatımını istedi. Zevk alarak yapmış olduğum ve bana çok büyük düşünceler katan bir ödev oldu. Size de bakış açınızı değiştirmenizi ve önyargılardan arınmanızı sağlayacak film önerinde bulunacağım.

1- 12 ÖFKELİ ADAM (12 ANGRY MEN)

          Suç ve drama türünden 1957 yapımı bir film. Çok spoiler vermek istemiyorum. Ama kısa bir özet geçersem, Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir. Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy vermiştir. İşte filmin kırılma noktası buradan sonra başlamaktadır. Davis karakteri diğer 11 jüri üyesini ikna etmeye çalışır ve cinayete farklı bir bakış açısıyla bakmalarını ister. Bundan sonrasını izleyerek öğreneceğinizi düşünüyorum.


2- GÖRÜNMEZ MİSAFİR (THE INVISIBLE GUEST)

          Suç ve drama türünde 2017 yapımı İspanyolca bir film. Yakın arkadaşım ısrarıyla izlediğim olay örgüsüne hayran kaldığım bir film. Yine spoiler vermeden kısa bir özet geçecek olursam, Adrian Doria varlıklı bir iş adamıdır. Asya ile yaptığı ticari anlaşmaları ve yüksek teknoloji şirketi nedeniyle yılın adamı olmuştur. Kendine savunma yapmak için avukatı Felix tarafından tavsiye edilen deneyimli avukat Virginia Goodman ile tanışır.Çünkü bir dağ otelinde sevgilisi Laura Vidan'ın cesedi dururken tutuklanmıştır. İşte buradan sonra film farklı bir boyut kazanarak çok şaşırtarak ilerleyecek.


3- DÖVÜŞ KULÜBÜ (FIGHT CLUB)

          1999 yapımı olan film Kült bir filmdir. Dövüş Kulübünün birinci kuralı: Asla Dövüş Kulübü hakkında konuşma... Dövüş Kulübünün ikinci kuralı: Asla ve asla dövüş kulübü hakkında konuşma... Jack, hayatın sıradanlığına kapılmış bir sigorta memurudur. Uzun bir süredir 'insomnia' yani uykusuzluk hastalığından şikayetçidir. Kendi psikolojik sıkıntılarından kurtulabilmek adına grup terapilerine katılmaktadır. Terapiler esnasında Marla adında bir kızla tanışır. Bir süre sonra da hayatını değiştirecek olan Tyler Durden ile... Durden, Jack'in ulaşmak istediği tüm hedeflere ulaşmış olan bir adamdır ve Jack'i asla hakkında konuşulmaması gereken bir organizasyon olan 'Dövüş Kulübü' ile tanıştıracaktır. David Fincher'ın kısa sürede kült mertebesine erişen filminin popülerliği dillere destan. Psikolojik açıdan insanın doyumsuzluğunu ve gelişen çağda makineleştiğimiz için depresif kişiliklere sürüklenişi anlatan filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.



4- V FOR VENDETTA

          Epik bir fim olan V For Vendetta 2020 İngilteresini siyasi açıdan anlatan senaryoya sahiptir. Ülke, son derece baskıcı bir toplum düzenini yaşamaktadır. Türlü yasaklar ve engellerle idare edilen halk, şiddet yanlısı bir konuma gelmiştir. Bu kargaşanın orta yerinde görünen gizemli V, belaya bulaşmış masum bir kadın olan Evey’i kurtarır. Ancak bu kurtarış, tam da ulusun kurtuluşunu temsil eder çünkü onun davranışı aslında toplumun uyanışını tetikleyen ve başkaldırıyı başlatan unsurdur. Tam da bu sebeple artık insanlık adına bir ayaklanma zamanıdır.



5-TRUMAN SHOW

          1998 yapımı dram, komedi ve bilimkurgu filmidir. Jim Carrey'in olağanüstü bir performansı olan film, dünyanın en güzel adalarından birinde yaşayan halk imrenilecek derecede ütopik bir hayat sürmektedir. Bu adada yaşayan insanlar her güne mutlu uyanıp herhangi bir sorunla karşılaşmadan günü sonlandırıyorlardır. Başkarakterimiz Truman da bu şanslı insanlardan biridir. Güzel bir eşe ve mutlu bir hayata sahip olan Truman, bir gün öldüğünü zannettiği babasını bir gün caddede gördüğü ana kadar hayatı olduğu gibi yaşar. Babasını gördüğüne emindir ancak adam bir anda ortalıktan kaybolmuştur. İlerleyen günlerde çeşitli gizemli anlar yaşayan Truman bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edecek, sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.
Televizyon sektörü üzerine yapılan en esaslı eleştirilerden biri olan Truman Show sinema tarihinin en yaratıcı senaryolarından birine sahip.


6-MATRIX

          Üzerine teorilerin yazıldığı kafa yorulduğu (hatta teorileri bu linkte bulabilirsiniz. http://listelist.com/matrix-filmini-anlamak/) 1999 yılından bu yana çok konuşulan filmi Matrıx. Söz açılmışken 1999 yılı milenyumun korkulu gölgesinde senaryolar üzerinde kayinlikler yapılan bir döneme sahip. Hani hatırlarsınız. 2000 yılına girerken uçan arabalar bir anda hayatımıza girecek diye beklemiştik. O kadar çabuk olmasını bekledik, tüm değişikliklerin... Olmadı ama psikososyolojik açıdan fantatistik olarak filmlerle topluma geleceğimiz nokta anlatılmaya çalışıldı. Matrix'te aynen bu şekilde bir senaryoya sahip. İzleyin ve teori kurarak gelecekte bizim neler yaşayacağımızı düşünün.


7-FORREST GUMP

          1994 yapımı dram türünde olan film, aşırı duygusal içerikler içermektedir. Forrest Gump, zeka seviyesi 75 olan bir erkeğin hayatını ele alıyor. Zeka seviyesi nedeni ile devlet okullarına girmekte bile zorlanan Forrest Gump  zamanla akla mantığa uymayan başarılara imza atıyor. Her ne kadar zeka seviyesi düşük olsa da fiziksel olarak son derece sağlam olan Forrest Gump, zamanla gelişen olaylar zincirinde bizi hayal edemeyeceğimiz bir dünyaya götürüyor. Tom Hanks'in muhteşem performansını izlemek istiyorsanız bu filmi kaçırmayın.


8-ZİNDAN ADASI

          Leonardo Di Caprio'nun başrolünde yer aldığı gerilim türünde bir film. Inception ile benzer kısımları var. Eğer izlemediyseniz Başlangıç'ı (Inceptıon) da izleyin derim. Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığırından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır.


9-ÜÇ APTALLAR (3 IDIOTS)

          19 tane ödüle sahip olan duygusal içe dokunan bu Bollywood filmini izlemediyseniz çok şey kaybediyorsunuz. 3 İdiots filmi 3 aylak öğrencinin Hindistandaki en iyi mühendislik okuluna başlamalarını ve okul boyunca yaptıklarını konu almakta. Filmde eğitim sistemin daima bir yarış üzerine kurulu olduğuna ve herkesin en iyi olmaya çabaladığı bir okulda sistemi değiştirmeye çalışan 1 öğrenci ve en yakın 2 arkadaşının bu yarış sisteminin karşısında yaptıklarına değiniliyor. Başlarından geçenler olaylar, hayattan aslında ne bekledikleri. Ranço karakterinde Aamir Khan'ın başrol oynadığı film dram, komedinin yanı sıra birçok ilk ve ortaöğretim kurumunda ders niteliğinde verilebilecek eğitici bir film etkiside taşımaktadır.



10-SEVEN

          Baya baya Brad Pitt filmi önerdim ama ne yapayım çok iyi filmlerde oynamış.  Hıristiyanlık'ın 7 ölümcül günahını işleyenleri kendi vahşi yöntemleriyle öldüren bir seri katili ve onun peşindeki iki polis dedektifinin çabalarını konu alan, Hollywood yapımı bir gerilim filmidir. Sürekli yağmur yağan bir şehir, küf rengi tonlar, karanlık mekanlarda çekilen sahneleri ile sinema klasikleri arasında gösterilmektedir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜKSEK HIZLI TREN, ANKARA VE ANITKABİR GEZİSİ

Merhabalar, gezi yazılarıma bir yenisini daha ekliyorum. Tren yolculukları popülerken bu dönemde bir gezi de biz yapalım dedik. Yüksek Hızlı Tren'le Ankara yolculuğu yapmak için sabah erkenden yola koyulduk. Yaklaşık bir hafta önce PTT şubesinden Yüksek Hızlı Tren biletimizi aldık. 25 yaşına kadar biletlerde öğrenci indiriminden yararlanabiliyorsunuz. Biletleri, internetten de alabiliyorsunuz ama biz kış tarifesine geçtiği için alamadık, Pendik Tren Garı'ndan alabiliyorsunuz yada size en yakın PTT şubesinden alabiliyorsunuz. Ankara'ya günü birlik bir seyahat yaptık kız kardeşimle.Yüksek Hızlı Tren (YHT) kullanarak yaptığımız yolculuğun detaylarını ve Yüksek Hızlı Tren hakkında bilmeniz gerekenleri sizinle paylaşacağım. İlk defa Yüksek Hızlı Tren'e bindim. Anadolu Yakası'nda oturanlar için oldukça rahat olan Yüksek Hızlı Tren Kadıköy-Tavşantepe metrosunda Pendik durağından inip Yüksek Hızlı Tren(YHT) tabelalarını takip ederek aşağıya doğru bir istikametle 500 m

EN SEVDİĞİM GÖZ KALEMİ: MAC TEDDY GÖZ KALEMİ

MAC TEDDY GÖZ KALEMİ Bir ürün incelemesi postu ile karşınızdayım. Sanırım ilk makyaj ürünüm Mac Teddy Göz Kalemi. Gözlerim ela rengine sahip ve bu elalığı en güzel ortaya çıkaran göz ürünü Mac Teddy Göz kalemi. Aslında tüm göz renklerini ortaya çıkaran değişik bir aurası var. Mac Cosmetics  markasının en ünlü ürünü olan Teddy kalem değişik yansımalara sahip bakırlık ve kahvelik bulunduran kremsi bir kozmetik ürünü. Mac Teddy kalem, yapı olarak çok yumuşak. Gözlerinizin içine sürdüğünüzde kaymak gibi kayıp gidiyor diyebilirim.  RENGİ VE FORMÜLASYONU HAKKINDA Renk olarak yorumlarsam, çok koyu bir kahverengi asla beklemeyin, ışıltılı bronz, hafif kızıllık ve bakırlık barındıran bir renk diyebilirim. Mac Teddy Göz kalemini gözlerimin iç kısımlarına veya eyeliner gibi smokey bir şekilde kullanıyorum. Çok kurtarıcı bir renk olduğu için göz kapaklarımın tümüne yayarak uyguluyorum. Çünkü kremsiliği olsun, kalıcılığı olsun bu kalem göz makyajlarının ömrünü uzatabiliyor.

GÖZENEKLERE ELVEDA:BEAUTY FORMULAS

         Ve yılın ilk yazısıı ... Merhabalar nasılsınız ? 2018 sakin geçiyor gibi. O zaman güzelliğe devam. Size iki üründen bahsetmek istiyorum.            Siyah noktaları yüzünden, cilt temizliğine güvenmeyen kızlar, artık cildinizin tertemiz olmaması için hiç bir etken yok.  Watsons'lara yeni gelen bir marka olan Beauty Formulas bu derdimizi ortadan kaldırmaya bire bir.  Ankara gezimde Ankara Tren Garı'nın içindeki Watsons'tan satın almıştım ve akşamına bu maskeyi kullandım. Yaklaşık 16 Aralık'tan beri haftada 1 kere kullanıyorum. Cildimin gerçekten arındığını hissetirdi bana. Kendi titizliğimden mi yoksa takıntımdan mı bilmiyorum ama, seyahat ettiğinizde ve eve geri döndüğünüzde cildinizi aşırı kirli hissediyor musunuz? Benim cevabım maalesef ki evet... Çünkü her şehrin havası çok farklı, alışkın olduğumuz o havadan cildimizi koparıp başka bir havayla buluşturuyoruz. Mesela doğa yürüyüşleri olsun, yaz tatilleri olsun cildimin çok temiz olduğunu düşünüyorum. Fa