Ana içeriğe atla

TEKNOLOJİYE RAĞMEN AYAKTA KALAN TARİF: KAĞIDIN OLUŞUM HİKAYESİ

          Merhabalar, nasılsınız? Blogum da bazı değişik yazılara ve röportajlara yer vereceğimi bildirmek isterim. Farklı bilinmeyen, eskimeye yüz tutmuş olguları nesilden nesile aktarımı sağlamak amacım. Gazeteciliğin yegane kurallarından. Söz uçar yazı kalır. Eskiler hatırlatılır. Her ne kadar teknoloji çağında yaşasakta kağıt çok önemli materyal. İlkokuldan üniversiteye kadar tüm defterlerimi ve kitaplarımı sakladım. Onlar benim için bir hazine. Düşünsenize bilgisayarınız veya telefonunuz bozuluyor. Tüm resimlerinizi, belgeleriniz yok oluyor.  Korkunç bir şey. Fakat tüm anılarınız o defterlerle, fotoğraf albümleriyle sizin hazineniz olarak bir kenarda duruyor. Şimdi size kağıdın tarifi anlatacağım ve yaşadığım kağıt yapım tecrübesinden bahsedeceğim. Buyrunuz, iyi okumalar...

Yaşamımızın her anına dokunan kâğıt, dilin yayılma aracı, iletişim ve aidiyet zeminidir. Kâğıt, ilk aşk mektubumuz, kimliğimiz, günlüğümüz, evimizin tapusu, uzaktaki yakınlarımızdan aldığımız haber, evlilik cüzdanımız, yüzdürdüğümüz gemi, uçurduğumuz uçak, sınav sorularımız, sevdiğimiz roman, abajurumuz, dünya atlasımızdır.

Kağıtların öncelikle ağaçlardan ve ağaç özlerinden yapıldığını bilmek gerekir. Özenle seçilen ağaçlar ve bitki bezleri adı verilen birtakım selüloz popülasyonu, çok çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra birleştirilerek ortaya bir tür hamur çıkmasını sağlanır.  Ağaçların tabi ki bir hamura dönüşmesi kolay olmaz. Ancak içerisine koyulan kimyasallar işleri daha da kolaylaştıracaktır. Ortaya çıkan hamura benzer karışıma selüloz hamuru da denir. Ardından bu hamur preslenmek için bir tür silindire altına koyulur. Bu sayede hamur, içinde bulunan su dan yüksek miktarda arınır. Bu sayede hamurun kurumasına da yardımcı olunmuş olur. Preslenen bu selüloz hamuru daha sonra esnek levhalar içinde kurumaya bırakılır. Preslenmiş hamurumuz kuruduktan sonra artık kullanılmaya hazırdır. Kullanım alanına göre işlenebilir.




KAĞIT SEKTÖRÜ GENİŞ BİR MECRA


Kağıt sektörünü geniş bir mecra olup birinci hamur kağıt, desen kağıdı, sargı kağıdı, sigara kağıdı, pergament kağıdı, oluklu kağıt, para kağıdı gibi bir çok çeşidi var. Teknolojik olarak yapılan Samsun’da bir fabrikada bulunan Çevre poşeti filtre kağıdı. Bu kağıt sadece dünyada iki yerde mevcut Almanya ve Vezir köprü. Bu kağıt çok değerli bir kağıt olup bir kağıdın birim fiyatı 1Türk Lirası ise çevre poşeti filtre kağıdının fiyatı 13 Türk Lirasıdır.





YAŞAYAN TARİH: SEKA KAĞIT MÜZESİ
          
Kağıt mühendisi ve Türk kağıt sanayisinin kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı tarafından 1934 yılında İzmit Kağıt Fabrikasının temeli atılıyor. 1936 yılında ilk yerli kağıt örneği üretilir. Çeşitli kağıtların üretimi yıllarca bu fabrikada yapılıyor. Tarihin en değerli mirası olan SEKA Kağıt Fabrikası şimdilerde ise müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açıyor. SEKA Kâğıt Müzesi, Türkiye’de kâğıt üretimi dendiğinde akla gelen en önemli kurumdur. Bu müzede, her yönüyle kâğıdı, kâğıdın tarihini ve üretim süreçlerini keşfedecek; idealist bir adamın, Mehmet Ali Kâğıtçı’nın düşlerine, bir sosyal dönüşüm modeli ve endüstri mirasına tanıklık edeceksiniz.





 KENDİ KAĞITLARINIZI YAPABİLME İMKANI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin SEKA Kağıt Müzesi tarafından fuarda kurulan stantta kağıdın oluşum serüveni anlatıldı. Fuara katılan kişiler kağıdın yapımını hem öğrendi hem de kendi kağıtlarını yaptı. Selüloz hamurunu stantta büyük bir kabın içerisinde eritilerek renkli bir su haline getiriliyor daha sonra ince tellerle örülmüş iki tahta levha üst üste getirilip eritilmiş karışımın dibine batırılıyor. Çıkarılan düz kağıt hamuru süngerle suyu temizlenip ütülerle presleniyor. İlginin çok yoğun olduğu stantta katılımcıların yapmış oldukları kağıtlara baskı yapılıp hatıra olarak saklamaları için hediye edildi.




GERİ DÖNÜŞÜM VE DOĞA BİLİNCİ


Teknolojiyle hayatımızın kolaylaşması kaçınılmaz olduğu bu yüzyılda çocuklara geri dönüşüm bilincini öğretmek amacıyla bu stant kuruldu. Stantta yapılan her bir kağıt geri dönüşüm kaynaklı kağıt olduğu belirtildi. Çocuklar geri dönüşüm konusunda daha hassas olması gerektiği vurgulandı. Geri dönüşümle birlikte 1 ton kağıt kazandığımız zaman 13 tane ağacın kesilmesini önlemiş oluyoruz. Geri dönüşümden alınan her kağıtta istenilen kaliteli beyaz kağıtta çıkmadığı belirtiliyor. Geri dönüşüm kağıtları çoğunlukla ambalajlarda ve tuvalet kağıtlarında kullanılıyor. Ağaç ve doğayı korumak geri dönüşümün en önemli faktörü. En azından kaynaklarımızın birkaç sefer kullanılması gerektiği vurgulanıyor.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YÜKSEK HIZLI TREN, ANKARA VE ANITKABİR GEZİSİ

Merhabalar, gezi yazılarıma bir yenisini daha ekliyorum. Tren yolculukları popülerken bu dönemde bir gezi de biz yapalım dedik. Yüksek Hızlı Tren'le Ankara yolculuğu yapmak için sabah erkenden yola koyulduk. Yaklaşık bir hafta önce PTT şubesinden Yüksek Hızlı Tren biletimizi aldık. 25 yaşına kadar biletlerde öğrenci indiriminden yararlanabiliyorsunuz. Biletleri, internetten de alabiliyorsunuz ama biz kış tarifesine geçtiği için alamadık, Pendik Tren Garı'ndan alabiliyorsunuz yada size en yakın PTT şubesinden alabiliyorsunuz. Ankara'ya günü birlik bir seyahat yaptık kız kardeşimle.Yüksek Hızlı Tren (YHT) kullanarak yaptığımız yolculuğun detaylarını ve Yüksek Hızlı Tren hakkında bilmeniz gerekenleri sizinle paylaşacağım. İlk defa Yüksek Hızlı Tren'e bindim. Anadolu Yakası'nda oturanlar için oldukça rahat olan Yüksek Hızlı Tren Kadıköy-Tavşantepe metrosunda Pendik durağından inip Yüksek Hızlı Tren(YHT) tabelalarını takip ederek aşağıya doğru bir ist...

EN SEVDİĞİM GÖZ KALEMİ: MAC TEDDY GÖZ KALEMİ

MAC TEDDY GÖZ KALEMİ Bir ürün incelemesi postu ile karşınızdayım. Sanırım ilk makyaj ürünüm Mac Teddy Göz Kalemi. Gözlerim ela rengine sahip ve bu elalığı en güzel ortaya çıkaran göz ürünü Mac Teddy Göz kalemi. Aslında tüm göz renklerini ortaya çıkaran değişik bir aurası var. Mac Cosmetics  markasının en ünlü ürünü olan Teddy kalem değişik yansımalara sahip bakırlık ve kahvelik bulunduran kremsi bir kozmetik ürünü. Mac Teddy kalem, yapı olarak çok yumuşak. Gözlerinizin içine sürdüğünüzde kaymak gibi kayıp gidiyor diyebilirim.  RENGİ VE FORMÜLASYONU HAKKINDA Renk olarak yorumlarsam, çok koyu bir kahverengi asla beklemeyin, ışıltılı bronz, hafif kızıllık ve bakırlık barındıran bir renk diyebilirim. Mac Teddy Göz kalemini gözlerimin iç kısımlarına veya eyeliner gibi smokey bir şekilde kullanıyorum. Çok kurtarıcı bir renk olduğu için göz kapaklarımın tümüne yayarak uyguluyorum. Çünkü kremsiliği olsun, kalıcılığı olsun bu kalem göz makyajlarının öm...

SENTETİK SEZAR KADIKÖY

Merhabalar beğendiğim yerleri sizinle paylaşmaya devam ediyorum. Kadıköy moda yoluna doğru çıktığınızda artık kime sorsanız gösterir hale gelen harika bir vintage dükkanından bahsetmek istiyorum. Duymayan kalmamıştır ama ben de biraz düşüncelerimi yazmak istedim. Biraz eski modaya merakınız var ise, annelerinizin 80'ler veya 90'larda satın aldığı kazakları giymeye bayılıyorsanız adres burası. Küçüklüğümden beri vintage giyinmeyi, Retro olmayı çok severim. Diğer yazılarımda anlattığım gibi, moda üretmek yerine hep bir geri dönüşü sever. Geri dönüşler de yakın tarih muhtemeldir. Hal böyle olunca aradığını o kocaman alışveriş merkezlerinde bulamayanlar, böyle dükkanlara koşuyor. Ben aylardır, upuzun sadece siyah bir manto arayışına girdim. Tüm markalara baktım ve o klasik kesim mantolardan sürüyle olup istediğim uzunlukta bulamayışım, ınstagram sayfalarında gezinerek arayışıma devam ettim. Sentetik Sezar'ı ınstagram'dan buldum ve aşık oldum. Kazaklar, uzun ...